Praktische Informatie

Taal

Op de Canarische Eilanden wordt voornamelijk Spaans gesproken. De tweede taal op de Canarische Eilanden is Duits, wat vooral gesproken wordt in de toeristische gebieden. Met Engels, en in een enkel geval Frans kan je ook terecht op de meeste plekken op de Canarische Eilanden.

Geld

Op de Canarische Eilanden gebruikt men de euro. Elke bank beschikt over een pinautomaat waar je met een EC/Maestro pinpas gemakkelijk geld op kunt nemen. Travellercheques worden niet overal meer aangenomen en de kosten hiervoor zijn vaak erg hoog. Credit cards worden op alle eilanden geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden. Sommige kleine winkeltjes en restaurants accepteren geen credit cards, vraag dit dus even na.

Prijzen

In cafés en restaurants op de Canarische Eilanden is het normaal om ongeveer 10% fooi te geven. Ook taxichauffeurs verwachten een fooi van 10% van de ritprijs. In bijna alle winkeltjes kun je afdingen, behalve in supermarkten.
Het prijsniveau op de Canarische eilanden is ongeveer gelijk met dat van Nederland. Een goedkoop dagmenu in een lokaal restaurant kost ongeveer € 5,- en in een toeristisch restaurant is dit € 20,- of hoger. Op het eiland kun je drank, tabak, parfum en elektronica belastingvrij kopen.
Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor de Canarische Eilanden. De medische voorzieningen zijn vrijwel overal goed, zelfs kleine plaatsen beschikken vaak over een EHBO-post. Dankzij de goede hygiënische omstandigheden is de kans op ziekte niet groter dan thuis. De zonkracht op de Canarische Eilanden is veel hoger dan in Nederland, vermijdt daarom de felle middagzon en smeer met hoge beschermingsfactor. Het leidingwater kan niet gedronken worden, drink daarom mineraalwater uit flessen.

Douane

De Canarische Eilanden zijn een vrijhandelszone en nog niet geïntegreerd in de binnenmarkt van de Europese Unie (EU). Bij terugreis naar de EU gelden de volgende internationale invoerbepalingen: 200 sigaretten (of 100 kleine of 50 grote sigaren, of 250 gram tabak), 1 liter sterke drank en 2 liter wijn. Cadeautjes mogen tot een waarde van € 175 per persoon belastingvrij worden ingevoerd.

Overnachtingen

Overal op de Canarische Eilanden zijn appartementen te huur, vaak op basis van logies zodat je zelf kunt koken. Wil je wat meer luxe, dan zijn er ook genoeg hotels en all-in complexen te vinden met uitgebreide faciliteiten. De meeste appartementen en hotels hebben een goede ligging vlakbij het strand en het centrum van de stad.

Agenda

  • februari/maart – Carnaval (veranderlijke datum)
  • 1 mei – Dag van de arbeid (Dia del Trabajo)
  • 3 mei – Dag van het kruis (Día de la Cruz)
  • 30 mei – Dag van Canarias (Día de Canarias)
  • 25 juli – Dag van Sint Jacobus
  • 15 augustus – Maria Hemelvaart (Asunción de la Virgen)
  • 12 oktober – Nationale feestdag (Dia de la Hispanidad)
  • 1 november – Allerheiligen (Todos los Santos)
  • 7 december – Onafhankelijkheidsdag (Día de la Constitución)
  • 8 december – Onbevlekte ontvangenis Maria (Inmaculada Concepció)