Staatsvorm en Regering
Demografie

De oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden, de Gaunchen, bestaan niet meer als apart ras. De bevolking van de Canarische Eilanden, de Canarios, bestaat nu voor het grootste gedeelte uit nakomelingen van de Spaanse veroveraars en kolonisten. Het uiterlijk van de Canarios lijkt op dat die van de Spanjaarden, ze zijn alleen vaak iets donkerder van huidskleur.
Er wonen ook veel mensen afkomstig van het vasteland van Spanje. Daarnaast hebben nogal wat andere nationaliteiten zich gevestigd op de Canarische Eilanden, waaronder veel Europeanen zoals Portugezen, Italianen, Belgen, Duitsers. Verder zijn er nog immigranten uit Zuid-Amerika.

Het grootste gedeelte van de oorspronkelijke Canarische inwoners is rooms-katholiek. De immigranten brachten ook andere christelijke geloven naar het eiland, zoals het protestantisme.

Op de Canarische Eilanden is er een hoge bevolkingsdichtheid, die grotendeels te danken is aan het toerisme dat het hele jaar doorgaat. Er leven in totaal 2,1 miljoen mensen op een oppervlakte van 7447 vierkante kilometer. Dit komt neer op een bevolkingsdichtheid van 257 inwoners per vierkante kilometer. Dit is drie keer zoveel dan gemiddeld in Spanje.

In Gran Canaria en Tenerife wonen 80% van de totale bevolking. De grootste stad is Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria met ongeveer 400.000 inwoners.

Economie

Vroeger handelde de Canarische Eilanden in slaven, suiker en rum tussen Europa, Afrika en Amerika. Sinds 1850 kwam de verbouwing van dwergbananen in opkomst, waarvan er nu nog steeds veel verbouwd worden op de eilanden. De bananen- en tomatenteelt zijn op La Palma en Tenerife nog steeds vrij belangrijk voor werkgelegenheid. Ook de tonijn- en sardienvisserij zorgen voor inkomsten, maar de concurrentie van omliggende gebieden is erg groot. Vaak is de visvangst en landbouwoogst alleen nog maar voor de lokale markt bestemd en niet meer voor export.

Sinds de jaren 60 is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor het overgrote deel van de Canarische Eilanden. Elk jaar komen er ongeveer 9 miljoen mensen naar de eilanden en dit zorgt voor 80% van het bruto nationaal product.

Voor de Canarios is het leven op de Canarische Eilanden niet eenvoudig. Ze verdienen gemiddeld maar €9 euro per uur en het gemiddelde inkomen is €19.040 per jaar, dat is 62,4% minder dan in Nederland. De inkomensongelijkheid is erg groot, vrouwen verdienen gemiddeld €4000 minder per jaar dan mannen. 11,5% van de bevolking is werkloos.

Hoewel de inkomens relatief laag zijn, zijn de kosten voor levensonderhoud net zo hoog als in Spanje zelf. De prijzen van huizen zijn verdubbeld sinds 1999 en hierdoor is het zo goed als onmogelijk voor jonge mensen om onafhankelijk te worden.